Οι διαφορές του χειροποίητου από το βιομηχανοποιημένο έπιπλο

2017-11-24

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χειροποίητα έπιπλα έχουν το κάτι διαφορετικό από τα βιομηχανοποιημένα. Το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη στιγμή που τα αντικρίζει, στο σαλόνι, την κρεβατοκάμαρα ή την τραπεζαρία. Οι διαφορές, αν και συχνά δεν μπορούν να προσδιοριστούν εύκολα με λόγια, είναι ιδιαίτερα φανερές, αφού τα χειροποίητα έπιπλα αποπνέουν μία φινέτσα που τα καθιστά αθάνατα. Οι αιτίες που γοητευόμαστε τόσο από αυτά είναι ποικίλες και σχετίζονται με διάφορες παραμέτρους που τελικά εξηγούν αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα και μας κάνουν να θέλουμε να επενδύσουμε στα χειροποίητα έπιπλα που με τη μαγεία τους δημιουργούν σαλόνια, τραπεζαρίες και κρεβατοκάμαρες που αξίζουν να αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού.

 

Μοναδικός σχεδιασμός

Τα χειροποίητα έπιπλα διακρίνονται από ένα πλεονέκτημα που προκύπτει ακριβώς από το όνομά τους. Τα έχει κατασκευάσει ανθρώπινο χέρι κι αυτό, όσο κι αν ακούγεται ακαθόριστο ως κριτήριο, έχει άμεσες συνέπειες στο πώς μοιάζει το έπιπλο. Η φροντίδα και το μεράκι του ανθρώπου δεν έχει καμία σχέση με τις τυποποιημένες διαδικασίες της μηχανής και αυτό έχει άμεση επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το χειροποίητο έπιπλο έχει μια μοναδικότητα, αφού ακόμα και από το ίδιο σχέδιο, ποτέ δεν μπορούν να βγουν δύο πανομοιότυπα έπιπλα. Σημαντικό, βέβαια, είναι και το γεγονός ότι συνήθως για τα χειροποίητα έπιπλα και ειδικά τα έπιπλα σαλονιού και τραπεζαρίας, παράγονται μικρές ποσότητες και τα σχέδια αλλάζουν συνεχώς, ώστε τελικά το έπιπλο που εκτίθεται προς πώληση να είναι ένα έργο τέχνης που έχει προκύψει έπειτα από προσεκτικό σχεδιασμό υψηλού επιπέδου και από ανθρώπους που έχουν αφιερώσει χρόνο και πολλή προσπάθεια σε αυτό το απαιτητικό εγχείρημα.

Υλικά που χρησιμοποιούνται

Η βασικότερη διαφορά ανάμεσα στα βιομηχανοποιημένα και τα χειροποίητα έπιπλα είναι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους. Τα χειροποίητα έπιπλα από ξύλο κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο διαφόρων ειδών ανάλογα με το σκοπό τους και τα γούστα του πελάτη, ενώ αντίθετα τα βιομηχανοποιημένα έπιπλα έχουν μικρή ποσότητα ξύλου και επενδύονται κυρίως με mdf και μοριοσανίδες που μοιάζουν με ξύλο, όμως στην πραγματικότητα αποτελούνται από πριονίδι και υποπροϊόντα ξύλου.

Ανθεκτικότητα

Η μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των χειροποίητων επίπλων είναι σε άμεση συνάρτηση με τα χρησιμοποιούμενα υλικά αλλά και τη διαδικασία κατασκευής. Όπως είναι αναμενόμενο, τα ξύλινα έπιπλα που κατασκευάζονται από 100% μασίφ ξύλο είναι όχι μόνο πολύ πιο όμορφα αλλά και πιο ανθεκτικά στις φθορές και την πάροδο του χρόνου σε σχέση με αυτά που επενδύονται με υλικά λιγότερο στιβαρά σε σχέση με το ξύλο. Παράλληλα, τα βιομηχανοποιημένα έπιπλα παράγονται με βάση μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία στηρίζεται μεν στην ακρίβεια των μηχανών, όμως δεν μπορεί να ελέγξει πιθανές ελαττωματικές κατασκευές, οι οποίες είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν, αφού η ακρίβεια δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτη. Αντίθετα, τα χειροποίητα έπιπλα όχι μόνο κατασκευάζονται από τον άνθρωπο, αλλά στη συνέχεια ελέγχονται ένα ένα σε επόμενο στάδιο για πιθανές ατέλειες. Έτσι, τελικά προκύπτει ένα αρμονικό σύνολο, που είναι αθάνατο από πλευράς ποιότητας και αυτό αντανακλάται στα έπιπλα και τους χαρίζει μία αξεπέραστη γοητεία.