Η διακόσμηση του 2016 σε απλές κινήσεις

2016-11-14

Η μόδα είναι η κατευθυντήριος δύναμη στο χώρο των ρούχων, του σπιτιού και της διακόσμησης αυτού, του μακιγιάζ, των αξεσουάρ και γενικότερα σε κάθε είδος έκφρασης. Κάθε χρόνο, με κινητήριο δύναμη τις τάσεις της προηγούμενης σεζόν, η μόδα επιβάλλει αλλαγές σε καθέναν από τους προαναφερθέντες τομείς και σε πολλούς περισσότερους. Τα έπιπλα, αν και είναι ένας τομέας που επηρεάζεται έντονα από τη μόδα, είναι δύσκολο -έως αδύνατον- να την ακολουθήσουν, κυρίως λόγω του υψηλού κόστους των ποιοτικών επίπλων. Για το λόγο αυτό, η διακόσμηση είναι αυτή που καλείται να προσαρμοστεί στις εκάστοτε τάσεις, δίνοντας πινελιές μόδας στους χώρους σας.

Τάσεις στη διακόσμηση μέσα από τις σελίδες των κορυφαίων περιοδικών

  • Μεταλλικές, «βιομηχανικές» όπως θα μπορούσαμε να τις ονομάσουμε, τάσεις. Η συγκεκριμένη μόδα οπτικοποιείται κυρίως με σωλήνες και λιτές έντονες γραμμές σε έπιπλα όπως οι βιβλιοθήκες, οι καθρέφτες, οι κονσόλες σε μοντέρνα γραμμή και τα φωτιστικά δαπέδου. Το ματ φινίρισμα πολλών από αυτά ενσωματώνει μια ακόμα τάση. 
  • Λιτές και λίγες επιλογές. Η πλειονοψηφία των ενοίκων επιλέγει να φορτώσει το σπίτι, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το στολίζει. Το βασικό είναι να δώσετε στα έπιπλά σας χώρο να αναπνεύσουν, αλλά και να σκεφθείτε τη λειτουργικότητά τους. Κανένας υπερβολικά φορτωμένος χώρος δεν είναι εύκολος και άνετος στο να τον ζήσετε (μπορείτε να ρωτήσετε τα μικρότερα και πιο σκανταλιάρικα μέλη της οικογένειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συμφωνήσουν).
  • Το φλόραλ της γιαγιάς. Τα μεγάλα λουλούδια δηλαδή που κυριαρχούν σε σαλόνια, πολυθρόνες, μαξιλάρες και ταπετσαρίες, αποπνέοντας έντονα ένα στυλ παραδοσιακό και γλυκό, με πινελιές φολκλόρ στοιχείων -θυμίζουν έντονα εικονογράφηση παραμυθιών με τη γιαγιά να αφηγείται παραμύθια δίπλα από το τζάκι. Αν σας φαίνεται τολμηρή ως επιλογή, περιοριστείτε σε λεπτομέρειες, όπως ένα ριχτάρι, το οποίο θα συνδυάσετε και θα σπάσετε με μονοτονία στα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου.
  • Ο κανόνας των τριών, ο οποίος και αναφέρεται στις χρωματικές επιλογές. Επιλέξτε από την χρωματική παλέτα τρία μάξιμουμ χρώματα και περιοριστείτε σε αυτά. Τα παιδικά δωμάτια και τα παιδικά έπιπλα που μπορείτε να βρείτε στην αγορά είναι μια κατάλληλη ευκαιρία για να δημιουργήσετε χωρίς όρια. Μπορείτε να παίξετε με αντίθετα χρώματα, συμπληρωματικά ή αποχρώσεις του ίδιου τόνου. Το παν είναι η έμπνευση.
  • Κιλίμια και διακοσμητικά που αποπνέουν παράδοση. Η τάση τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ενσωματώσει δυναμικά στοιχεία τα οποία στο παρελθόν ήταν στο περιθώριο. Μη διστάσετε να εκμεταλλευτείτε την τάση αυτή βγάζοντας από τα μπαούλα τις δημιουργίες της γιαγιάς.
  • Ο κανόνας του ενός και γύρω του σιωπή. Ένα κομμάτι μπορεί στον τομέα της διακόσμησης να κάνει τη διαφορά. Είτε πρόκειται για κάποιο από τα αγαπημένα χειροποίητα έπιπλα (κομότα, ανάκλιντρο, γραφείο του δούκα κλπ) είτε για κάποιο πιο μοντέρνας τεχνοτροπίας (όπως μια βιβλιοθήκη-δέντρο που μαγνητίζει κάθε βλέμμα), το ένα είναι ο μαγικός αριθμός. Η πολυφωνία γύρω του το μόνο που θα κάνει είναι να τραβήξει τα βλέμματα μακριά του.
  • Μείξη στυλ. Γιατί να χρειαστεί να επιλέξετε ανάμεσα στο κλασικό στυλ και στις πιο μοντέρνες γραμμές; Μπορείτε να επιλέξετε τη μείξη αυτών και να εμπνευστείτε, ειδικά στους πιο προσωπικούς χώρους όπως οι κρεβατοκάμαρες. Μια μοντέρνα κρεβατοκάμαρα και μια πιο κλασική διακόσμηση στα υπόλοιπα έπιπλα του χώρου (πχ μια κομότα με βαριά σκαλίσματα και επάλληλα συρτάρια για αποθήκευση των λευκών ειδών)  μπορούν να δημιουργήσουν πιο ονειρικό αποτέλεσμα από όσο θα περιμένατε.